Açıklama
PE-X VE PE-RT BORULAR
Bu borular özellikle ısıtma sistemlerinde kullanılmakla birlikte, bir takım sıhhi tesisat uygulamalarında da kullanılmaktadır. En önemli kullanım yerleri yerden ısıtma, radyatör girişleri (mobil sistem) uygulamalarıdır.
Üretimini Yaptığımız Borular:
– PE-Xa Boru
– PE-Xb Boru
– PE-Xb Oksijen Bariyerli Boru
– PE-X ElasticA Boru
– PE-X ElasticA Oksijen Bariyerli Boru
– PE-RT Boru
– PE-RT Oksijen Bariyerli Boru
Çapraz Bağlı Boruların (PE-X) Genel Özellikleri:
– Üretim yöntemi olarak dört çeşit çapraz bağlı boru vardır?
– PEX’ in a, b, c, ve d tipleri vardır. Bunların hepsi aynı standarda göre teste tabi tutulmaktadır. Aralarındaki tek fark üretim yöntemleridir. PE-Xa peroksit, PE-Xb silan, PE-Xc ışınlama ve PE-Xd Azo yöntemi çapraz bağ olmaktadır.
– Termoset yapıya sahiptirler.
– Isıtıldığında sertleşen ve bu halini sonsuza dek koruyan plastiklere termoset denilmektedir. PEX üretimde şekillendikten sonra çapraz bağ yapısına dönüşür. Polimer zincirleri yan zincirler ile bağ yapar ve tek bir molekül halini alır. Bu halinden sonra tekrar geri dönüşüm ürünü olarak kullanılması mümkün değildir. Bundan dolayı termoset grubuna dâhil edilir.
– Yüksek sıcaklık ve basınç dayanımına sahiptirler.
– Yüksek sıcaklıklarsa yüksek basınçlı akışkanların taşınması için tasarlanmış mükemmel bir üründür. PE-RT borulara göre sıcaklık ve basınç olarak kararlı davranış göstermektedirler.
PE-X VE PE-RT BORULAR
– Esneklik Özelliği Olan Borulardır.
– Esneklik özellikleri iyi olduğundan döşeme altında 10cm aralıklarla ”U” şeklinde döşemeye imkan tanır. PE-Xa mükemmel, PE-X Elastica iyi, PE-Xb, PE-Xc, PE-Xd borular orta esnekliğe sahip borulardır.
Sıcaklık Dayanımı Arttırılmış Polietilen Boruların (PE-RT) Genel Özellikleri:
– Üretim yöntemi olarak iki tip sıcaklık dayanımı artırılmış boru vardır?
– PE-RT hammaddeler sıcaklık dayanımı artırılmış hammaddelerdir. Tip 1 ve Tip 2 olarak basınç dayanımlarına göre sınıflandırılmışlardır. Dizayn PE-RT borular Tip 2 hammaddeden üretilmiştir.
Termoplastik yapıya sahiptirler.
– Isıtıldıklarında yumuşayan, soğutulduklarında tekrar sertleşen plastiklere termoplastik denir. Termoplastik malzemeler geri dönüştürülebilen çevre dostu malzemelerdir.
– İçme Suyunda Kullanılabilir.
– Çapraz bağlanmayı sağlayan kimyasal maddeler içermediğinden içme suyunda güven ile kullanılabilir.
– Yüksek sıcaklık ve basınç dayanımına sahiptirler.
– PE-RT Tip 2 malzemeden imal edildiği yüksek sıcaklık dayanımına sahiptir. Basınç dayanımı tatmin edici bir seviyededir.
– Esneklik Özelliği Olan Borulardır.
– Esneklik özellikleri iyi olduğundan döşeme altında 10cm aralıklarla ”U” şeklinde döşemeye imkân tanır.
PE-X VE PE-RT BORULAR
Oksijen Bariyerli Boru Nedir?
Borular üzerine oksijen geçirimini engelleyen özel bir malzeme kaplanmasıyla üretilirler. Bu özel kaplama boru içindeki suya oksijenin geçmesini engelleyerek metal parçaların iç kısmının paslanmasını engeller.
Kılıflı Korular Ne Amaç İçin Kullanılır?
Mobil (petek) döşeme sistemlerinde borularda oluşabilecek hasarlarda döşeme bozulmadan boruların değiştirilmesine olanak sağlar. Isıtma sistemlerinde şap ile boru arasında hava boşluğu oluşturarak ısı yalıtımını sağlar, suyun ısı kaybını azaltır. Tesisatta borunun uzayıp kısalmasına imkân sağlayarak malzemedeki iç gerilimleri engeller. Gidiş borusu için kırmızı renk dönüş borusu için mavi renk kılıf kullanılır.
Yerden Isıtmada Boru Döşeme Aralıkları Ne Kadar Olacaktır?
Boru aralıkları 10 cm olacaktır. Pencere ve balkon gibi ısı kayıplarının yüksek olduğu kısımlarda 5 cm olacaktır.
20°C Oda Sıcaklığında, 45 °C Suda Isı Transfer Miktarı Nedir?
181 W/m2 , 24°C odada 152 W/m
Parke Kaplarsam Ne Olur?
Seramikte hesaplanan değer verilen değerdir. Parkede bu değer ise %32, halıda %25 ve laminant ta %50 azalır.
Isı iletim katsayısı I= ≈0,41/m.K Uzama katsayısı ise ≈2.10 – 4 K-1
Ø16*2 boruda 0,113 lt/m su vardır. Mobil sistemde borudaki su hızı bir dilimdeki su debisi 7,5 lt/h olduğundan 6 dilimli bir radyatörde hesaplanan hız 0,65m/s’dir.
Strafor Yoğunluğu Ne Olmalıdır.?
Strafor yoğunluğu 16-18 gr/cm3 olmalıdır. Şap üstü konulacak yük miktarı fazla ise yoğunluk 20-22’ye çıkarılmalıdır. Strafor kalınlığı normal katlarda 20mm, toprak gibi yumuşak zeminde 40mm uygulanmalıdır. Strafor üzerinde naylon branda serilmelidir.
PE-X VE PE-RT BORULAR
Montaj Yöntemi:
Bu borularda mekanik birleştirme yöntemi kullanılmaktadır. Vidalı yüzüklü, manşonla sıkı geçme(PE-Xa için önerilir) veya presli ek parçalarla kolayca yapılır. En yaygın kullanılan ekleme parçaları vidalı tiplerdir.
– Mobil (Radaytörlü) Isıtma Sistemi Montajı
– Mobil Sistemlerde her bir Radyatöre bir gidiş birde dönüş hattı çekilir. Kolektörden radyatörlere çekilen borular koruyucu kılıf boruları içinden geçirilir.
– Borular köşe dönücü yardımı ile kromajlı uzatma çubuğuna, oradan radyatör giriş vanasına bağlanır. Radyatör çıkışında da aynı yöntemle montaj yapılır. Kromajlı uzatma çubuğu dekoratif görüntü içindir.
– Borular kılıf içine geçirilmeli kırmızı olan gidiş suyu kolektörüne mavi olan dönüş suyu kolektörüne bağlanmalıdır.
– Yerden Isıtma Sistemi Borularının Montajı
– Kolektörün yeri döşenecek tüm mekânlara uygun uzaklıkta olacak şekilde tespit edilmelidir. Kolektörün çıkış ve dönüş uçlarında her birinde vana olmalıdır.
– Gidiş dönüş boruları birbiri üzerinden atlayamayacak şekilde olmalıdır.
– Kolektör yüksekliği yerden minimum 50 cm. yükseklikte olmalıdır.
– Basınç kaybı dengesini bozmamak için boru uzunlukları birbirine yakın uzunlukta olması gerekmektedir. Basınç kaybı dengesi bozuluyorsa sistemin verimli çalışması için balans vanalarının montajı gerekir.
– Temiz ve düzgün hale getirilmiş taban betonu üzerine katlar arası izolasyonu sağlayan strafor döşenir ve üzeri muşamba ile kaplanır.
Ardından klipsli lamalar döşeme projesine uygun olarak monte edilir.
– Borular döşeme projesine göre lamalar yardımı ile monte edilir. Döşemesi tamamlanmış borunun bir ucu, kolektörün gidiş vanasına, diğer ucu da kolektörün dönüş vanasına bağlanır. Boruyu kolektöre bağlarken
köşe dönücü kullanılması tavsiye edilmektedir.
– Borular şap öncesi ve sonrası basınç testine tabi tutulduktan ve başarılı olduktan sonra döşeme malzemesi ile döşenir.
PE-X VE PE-RT BORULAR
Dikkat Edilmesi Gerekenler Hususlar:
– Stoklama esnasında veya montaj yapıldıktan sonra güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde bırakılmamalıdır. Güneş ışınları borunun kimyasal yapısını bozup çatlamalarına sebebiyet verecektir.
– Montajlar standartlara uygun ekleme parçaları ile yapılmalıdır. Hasarlı almış veya hatalı parçalar kullanılmamalıdır.
– Tesisat montajı yapıldıktan sonra boru anma basıncının 1,5 katı ile test edilmelidir.
Çapraz bağlı ve sıcaklık dayanımı artırılmış polietilen ürün grubundaki boruların sıcaklık, servis ömrü ve basınç ilişkisini gösteren tablo aşağıda verilmiştir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.